Inred med soffa i sammet – allt du behöver veta inför köpet

Bild visar en orange sammetssoffa

Inlägget innehåller annonslänkar från rum21.se och soffadirekt.se

Det har väl inte undgått någon att sammet har gått till att vara en av de mest trendiga materialen just nu och så kommer det även fortsätta framåt. Sammet har blivit ett generellt omtyckt material och det är framför allt mjuka lyxiga soffor som står högst upp på önskelistorna. Vem vill inte ha en soffa som utstrålar lyx men som samtidigt ger ett otroligt mjukt och mysigt intryck i vardagsrummet? En soffa i sammet kan även bidra till en härlig kontrast till andra material som just nu trendar som exempelvis korg, rotting och keramik.
I möbelbutikerna just nu finns sammetssoffor i en uppsjö av djupa fina kulörer och vissa hemsidor erbjuder till och med dig att designa din egen sammetssoffa. En mörkblå eller rosa soffa i sammet kan ge elegans till ett annars ljust vardagsrum och hjälper dig att hitta rätt balans med färg och material.

Bild visar en blå soffa i sammet med en tavelvägg bakom

Blå sammetssoffa med fin tavelvägg lyfter upp vilket vitt rum som helst. Bild och soffa från melimeli.se

Sammet, plysch och velour – vi reder ut begreppen

Det kan lätt bli förvirring när du är på jakt efter din sammetssoffa eftersom du garanterat kommer stöta på någon som säger “detta är inte sammet utan velour” eller att du själv till och med hittar en soffa som du tror är i plysch men som i själva verket är sammet! Vi på Inredelse reder därför ut detta åt dig innan du ger dig ut i soff-djungeln.

Sammet är ett vävt tyg med en teknik som är över 800 år gammal och sägs härstamma från Egypten för att sedan sprida sig genom Europa. I Italien vävde man sammet på 1200-talet och då framför allt till festplagg och möbler. Sammetstexilier återfinns i i 4 kategorier:

Silkessammet
Syntetsammet
Bomullsammet
Krossad sammet

Silkessammet är den dyraste och äldre varianten på sammet och som man hör på ordet, så är sammeten vävd av silke. Syntetsammet har skapats för att efterlikna glansen som man får av silkessammet och är den vanligaste formen när det kommer till möbelklädsel. Bomullssammet har ett mattare intryck än silke och syntet och är det vanligast förekommande i detaljhandeln. Krossad sammet är egentligen inte ett sammetstyg utan en form av velour. Vad kännetecknar då velour?

Velour och sammet i sig är väldigt lika och brukar ha liknande användningsområden. Men det finns en stor skillnad mellan tygen och det är att velour är stickat medan sammet är vävt. Att det är stickat ger en fin egenskap till velour nämligen att det blir väldigt elastiskt och följsamt jämfört med sammet. Velour har även en tendens att påverkas mer av belysning och vinklar och kan uppfattas ljusare/mörkare mattare/glansigare beroende på ljussättning och vinkel. När man pratar om velour som textil menar man oftast att den är tillverkad av bomull (med eller utan syntetiska inslag). Vill man prata om en helt syntetiskt velourmaterial brukar det benämnas som krossad velour. Man kan se att en velour är krossad då den har ett mer flammigt intryck. Ren bomullsvelour är relativt svårt att få tag på och med inblandning av syntetiskt material brukar faktiskt velouren få en bättre hållbarhet. Ett vanligt ord att blanda in när man pratar om velour och sammet är plysch.

Plysch är egentligen helt och hållet samma sak som velour och man kan därför ersätta velour rakt av och benämna det som bomullsplysch eller krossad plysch.

Många butiker och webshopar använder sig av de engelska termerna för sammet, velour och plysch. Så när vi ändå är igång och reder ut begreppen på svenska så kan vi för tydligheten skull reda ut vad dessa heter på engelska.

Sammet översätts bäst till velvet
Velour översätts bäst till velor
Plysch översätts bäst till plush

Nu när du har koll på begreppen har du förutsättningarna för att välja den bästa soffan till just ditt hem!

Dags att införskaffa ny soffa – här hittar du din sammetssoffa

Som det brukar vara i inredningsvärlden när något trendar så är det till en början oftast lågt utbud på marknaden och det är svårt att få tag på till vettiga priser. Så har fallet varit även med sammetssoffor, fram till nu! Trenden har satt sig och nu kan enkelt du hitta din nya sammetssoffa oavsett om du är ute efter lyx eller budget. Vi rekommenderar att beställa din nya soffa på nätet, då får du den levererad ända hem till dörren. En soffa är väl det sista man vill kånka hem från affären? Vi på Inredelse tipsar dig vart du kan vända dig för att köpa en ny soffa eller om du rent av bara vill köpa en ny klädsel till din IKEA-soffa!

En unik och prisvärd sammetssoffa i grönt hittar du på Soffadirekt.se. Soffadirekt har riktigt fina soffor till bra priser!

Eller varför inte denna rosa sammetssoffa med stomme i mangoträ från Ellos?

Bild visar rosa sammetssoffa med stomme mot grå vägg

Sammetssoffa i retrostil från Ellos.se

En mörkblå riktigt snygg soffa från Rum21 hittar du här!

Har du redan en soffa som du älskar men ändå vill fylla ut ditt vardagsrum med en möbel i sammet så funkar en dagbädd minst lika bra och är faktiskt minst lika snyggt också.

På bilden kan man se en blå dagbädd i sammet

Ett extratips för dig som inte är ute efter en helt ny soffa men ändå vill förnya din gamla IKEA-soffa, besök www.bemz.se omedelbums!

Skötselråd och hållbarhet för din soffa i sammet

Innan du klickar hem soffan kan det vara bra för dig att veta att det finns sätt att kunna förutspå hur länge soffan kommer hålla samt hur bra kvalité sammeten faktiskt har.

Det finns en måttenhet för att mäta hur slitstarkt och hållbart ett tyg är, det kallas för Martindale. För att få fram Martindale för ett tyg så används en maskin med en nål som tyget spänns fast i. En annan tygklädd platta roterar runt mot tyget som skall testas och när första tråden går av stannar maskinen och det är först då ett testvärde kan tas fram. Vi rekommenderar soffan du har tänkt köpa skall ha ett testvärde, finns inget värde överhuvudtaget är den inte värd att köpa. Ju högre värde desto mer slitstarkt. Ett testvärde över 15.000 är vad du minst bör ha för en möbel i hemmamiljö.

En annan måttenhet att ha i åtanke vid köp av soffa är Pilling, det vill säga tygets benägenhet att bilda noppor. Pilling mäts på en skala 1-5 där 1 är mycket hög benägenhet att bilda noppor på hela tygets yta och 5 är knappt någon benägenhet att bilda noppor överhuvudtaget.

Oavsett om du har satsat på en soffa med väldigt höga värden på Martindale och Pilling eller om du en sammetssoffa i budgetvariant så kommer soffan att behöva omvårdnad för att hålla så länge som möjligt. Att en soffa förändras med tiden är oundvikligt, förhoppningsvis blir den dock bättre med åren. Soffa är ju inget man helst köper nytt varje år, för både plånboken och miljöns skull. Här kommer några tips som för dig som vill ge lite extra kärlek till din nya soffa:

En soffa bör dammsugas varje vecka då den drar åt sig mycket damm. En sammetssoffa kan med fördel dammsugas med en borste som munstycke. För att effektivt ta bort damm som fastnat i tyget fungerar det även med en klädroller. För att nå ett jämnt slitage på kuddarna rekommenderar vi även att man roterar runt dem i soffan.

Om du spiller något vått i din sammetssoffa så kommer jorden inte gå under. Det beror på att vätskan inte med en gång kommer sjunka in i tyget utan kommer att lägga sig ovanpå tyget, använd därför en torr trasa för att torka upp spillet.

Lycka till med soffköpet!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *