Kom i gång att handla växter online – så funkar det!

Utvald bild för inlägget växter online - bilden visar gröna växter.

Inlägget innehåller annonslänkar från Interflora, odla.nu, Gardenstore.se och Granngården.se

Vi är många som gillar att inreda med växter och snittblommor, pyssla med sticklingar eller arbeta i trädgården. Att införskaffa nya växter till hemmet eller trädgården kan både vara roligt och välbehövligt. Dock kan det ibland vara lättare sagt än gjort. Vissa växter är otympliga och tunga och inte det enklaste att frakta hem på egen hand. Vill du ha ett stort grönt inomhusträd, ovanliga sticklingar eller helt enkelt inte har tid att flänga runt mellan olika blomsterbutiker så rekommenderar vi verkligen att du börjar handla växter och blommor online!

Bild visar vacker höstbukett

Buketter kan handlas online, ofta via prenumerationsköp men även engångsköp

Att handla levande växter online

Tanken vid att handla växter online kan till en början kännas lite märklig men vi på Inredelse har testat och vi bedömer att det funkar väldigt smidigt. När man tänker efter så handlar vi ju redan alltifrån teknikprylar till mat på onlinebutiker så varför skulle det inte fungera med växter och blommor? Det finns många väletablerade webshopar som säljer allt från fröer till träd och har gjort i många år med tusentals nöjda kunder. Om du är ute efter sticklingar är den senaste trenden att handla via Tradera. Sticklingar var under 2017 en av de hetaste inredningstrenderna och detta märktes väl på Traderas där försäljningen ökade med 49 %. På Tradera kan du hitta både vanliga och ovanliga växter och sticklingar – och självklart regleras utropspris och vinnande bud efter detta. Det är du själv som bestämmer hur mycket du är villig att ge för en viss typ av växt och har du tur lyckas du göra riktiga kap! Tänk på att bestämma dig i förväg för vad du är beredd att betala, det kan vara lätt att dras med när budgivningen väl är igång och priset kan skena iväg. Prisrekordet för en växtannons på Tradera är i skrivande stund 7216 kr för en variant av Hoya. Växter som det vanligtvis finns mycket annonser på och därmed säljs billigt är pelargoner, palettblad, elefantöra och succulenter.

 

Bild visar palettbladsannonser på Tradera

På Tradera kan du hitta eftertraktade sticklingar till olika pris och kvalitet

Fördelar med att handla växter online

Det finns flera fördelar med att handla dina växter online, vissa är mer självklara än andra. Såklart är det alltid skönt med hemleverans. För dig som kanske inte inte bor nära trädgårdshandel eller som inte har tillgång till bil för att transportera hem stora växter så är det smidigt alternativ. Blomsterbutiker har ofta ett begränsat utbud och handlar du online kan du snabbare bilda dig en uppfattning av vart du hittar just din favoritplanta. Det är även lättare att hitta ovanliga och udda plantor, utbudet breddas enormt när du börjar söka på sajter såsom Tradera eftersom det inkluderar de växter som privatpersoner lyckats få tag på för kanske 20 år sedan. Sist men inte minst, det vanligaste argumentet för att handla online – du sparar ofantligt med tid. Visst kan det ändå vara trevligt att strosa runt i en blomsterbutik men känner för som hellre lägger din tid på annat på tveka inte att beställa online. Det kommer vara värt det!

Bild visar ett stort inomhusträd av populära fiolfikus

Fiolfikus är populära men kan vara desto svårare att transportera hem. Ett bra exempel på en växt att beställa online

Att tänka på innan du beställer hem

Det finns några faktorer att tänka igenom innan du klickar hem dina nya växter. Växterna är trots allt levande och det är viktigt att de får så bra förutsättningar som möjligt.

Transport

Växter klarar inte allt för lång transport, vi rekommenderar att du försöker att handla dina växter inom Sverige. Om du trots detta vill beställa från utlandet, säkerställ då att butiken garanterar snabba leveranser. Anledningen att växter inte klarar för långa transporter är att de såklart förpackas i fukt för att de inte ska torka ut. Men fukten kan efter en tid också bli till växtens nackdel då det riskeras att bildas kondens i paketet vilket kan leda till att rötterna ruttnar. Fröer och lökar klarar såklart långa transporter eftersom de skall förvaras mörkt, torrt och svalt. Om du inte valt hemleverans utan att växten ska komma till ett utlämningsställe så är det viktigt att du hämtar ut växten så snart du fått din avisering. De flesta webshopar erbjuder dock hemleverans och det är något vi på Inredelse verkligen rekommenderar av både bekvämlighetsskäl men också för att ge din växt bäst förutsättningar att överleva. Vinner du en auktion på Tradera så är det bra att säkerställa att säljaren inte skickar sticklingen i slutet på veckan, då riskerar sticklingen att fastna på postterminalen under helgen.

Bild visar små gröna plantor från frön

Fröer är bland det säkraste att handla online. Att driva upp sådana här söta plantor på vårkanten blir busenkelt

Storlek

Stora träd och buskar blir givetvis dyrare att beställa online på grund av vikten. Försök köpa så unga växter som möjligt som inte hunnit växa sig alltför stora – det blir dessutom roligare för dig att se din växt växa sig stor hemma än i affären. Om du från början vill ha en riktigt stor växt eller buske så är det bra att vara beredd på att det blir högre fraktkostnad.

Kvalitet

För att säkerställa så bra kvalitet som möjligt på plantan som du skall köpa rekommenderar vi att du vänder dig till de onlinebutiker som funnits länge eller som är välkända. Inredelse har gjort research och vi tipsar senare i detta inlägg vart du kan handla växter online. När det kommer till att handla på Tradera är det alltid svårare att veta eftersom majoriteten av säljarna är privatpersoner. En bra grej med Tradera är omdömes-funktionen. Läs igenom säljarens omdömen innan du lägger ditt första bud. Det finns ju sedan en stor chans att du blir väldigt nöjd och köper fram samma säljare vid ett annat tillfälle.

Här handlar du enkelt och smidigt

Att ha snittblommor eller en fin grön krukväxt på bordet kan förgylla vilken dag som helst och att unna sig en fin bukett bör man göra oftare! För inomhusväxter och snittblommor så är Interflora värt ett besök, där kan du både knåpa ihop dina egna buketter eller köpa din nästa krukväxt.

Bild visar tulplaner i olika färger på ett mörkt bord

Att välja blommor styckvis är ett roligt sätt att handla buketter

För rosor, buskar och träd är Odla.nu ett mycket bra alternativ. De levererar från Sverige, har ett stort utbud  och de erbjuder hemleverans för 89 kr. Där kan du även komplettera din beställning med fröer, lökar eller andra växter.

Gardenstore.se hittar du mängder av fröer men också det mesta du kan tänkas behöva till trädgården, ett tips är att passa på att beställa även stora blomkrukar och andra tunga tillbehör. Gardenstore.se levererar hem till dig alternativt till närmsta ombud beroende på vikt eller volym. Hemleveranser sker till tomt eller garageport.

Trädgårdsväxter, lökar, sättpotatis och även fröer kan du hitta på samlat på Granngården.se. Granngården erbjuder hemleverans för 299 kr och 49 kr för vanlig leverans om du handlar för under 500 kr.

Som nämnt tidigare så är även Tradera värt ett besök för dig som vill komma igång med att handla växter online.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *